Україна розповіла про 10 найбезглуздіших фейків російської пропаганди 2022 року

Україна розповіла про 10 найбезглуздіших фейків російської пропаганди 2022 року

У твіттері Центр стратегічної комунікації та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України звинуватив Росію в «цинічній брехні», пише Newsweek.

«Російська пропагандистська машина — це конвеєр з виробництва фейків. Дивіться найбезглуздіші та найцинічніші фейки 2022 року», — зазначили в Центрі, перерахувавши топ-10 тверджень минулого року.

«Біолабораторії, що виробляють бойових птахів і комарів» Центр зарахував до першого фейку з Росії у 2022 році. Лише через кілька днів після 24 лютого Росія звинуватила Україну та США у змові з метою поширення хвороботворних мікроорганізмів за допомогою перелітних птахів і кажанів.

У 2022 році Росія подвоїла свої заяви про те, що Україна має намір використати «брудну бомбу», хоча і українські, і американські офіційні особи відкинули заяви про те, що Київ збирався використовувати такий пристрій.

Третім у списку Центру було звинувачення президента Білорусі Олександра Лукашенка в березні про те, що ЗСУ готуються завдати удару по Білорусі. Але ж він так і не показав «звідки готується напад на Білорусь», написав Центр.

Росія неодноразово заявляла, що президент України Володимир Зеленський втік з України та оголосив про капітуляцію своєї країни. «Фактично з 24 лютого Зеленський перетнув кордон лише в грудні, щоб відвідати США», — пише Центр.

Твердження Росії про те, що деякі українці є «сатаністами», потрапили на п’яте місце в списку. Про окультні практики серед українських військових росіяни говорять вже більше року.

Україна розкритикувала заяву Росії про «постановку» масового вбивства в Бучі. «Росія брехала про „акторів“, які „грали мертвих“ або стверджували, що українські чи британські спецслужби вбивали людей», — йдеться у твіті.

«Смішна» претензія з боку Росії полягає в тому, що Київ «продає електроенергію за кордон, а українцям відключає». Адже відключення електроенергії відбувається виключно через російські атаки.

У Центрі також вказали на заяви Росії про те, що «Польща планує захопити західні регіони України». «Інші сусіди не пред’являють до України жодних територіальних претензій. Польща є послідовним партнером України», — йдеться в повідомленні.

Дев’ятим у списку є твердження Росії про те, що «Україна провокує продовольчу кризу у світі». «Російська окупація територій, знищення полів і блокування морських портів скоротили український експорт зерна. Росія шантажує світ голодом і намагалася перешкодити виконанню «зернових угод», — пише Центр.

Нарешті, зазначили в Центрі, Росія заявила, що українські військові «є піддослідними кроликами для США». «Пропагандисти поширюють абсурдні фейки про таємні досліди над українськими військовими, яких нібито накачують експериментальними ліками», — йдеться в повідомленні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *