11 мільйонів українських біженців повернулися додому з Євросоюзу

11 мільйонів українських біженців повернулися додому з Євросоюзу

Близько 16 мільйонів українців прибули до ЄС у 2022 році, 11 мільйонів з них повернулися на Батьківщину, заявила у середу єврокомісар. Про це пише AA.

«Ми прийняли 16 мільйонів українців до Європейського Союзу [у 2022]. Одинадцять мільйонів повернулися в Україну. Чотири мільйони все ще тут. Ще 1 мільйон поїхав далі за межі України, наприклад, до Канади, США та Великобританії», — заявила єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Йоханссон на прес-конференції в Брюсселі.

Вона підкреслила, що українці поїхали з території ЄС не тому, що вони не були щасливі, а тому, що вони залишили свої сім’ї та/або хотіли стати частиною опору повномасштабній російській війні.

«Я спілкувалася з тими, хто повернувся, і тому немає підстав говорити, що вони тут не щасливі. Вони відчувають, що їм тут раді, — сказала Йоханссон. — Але багато хто, можливо, залишивши тут своїх дітей із родичами, самі повернулися воювати, працювати чи бути частиною опору російській агресії».

За її словами, щотижня фіксується близько 200 тисяч перетинів українцями кордону у ЄС та з ЄС. Мільйони українців покинули свою країну після того, як Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року.