Латвія відправляє на допомогу Україні авто, вилучені у нетверезих водіїв

Латвія відправляє на допомогу Україні авто, вилучені у нетверезих водіїв

Автомобілі, конфісковані у нетверезих водіїв у Латвії, відправляють в Україну за новою схемою, розробленою для допомоги воєнним діям у країні, пише BBC.

Вісім конфіскованих транспортних засобів покинули автостоянку в столиці Ризі в середу і незабаром мають перетнути кордон. Це перший конвой, який буде відправлено згідно з планом, затвердженим Сеймом Латвії минулого місяця. Нардепи погодили передачу державто українським військовим і госпіталям.

Наприкінці минулого року Латвія змінила закон, згідно з яким у водіїв, у яких було виявлено 1,5 мг алкоголю на 100 мл крові, що в три рази перевищує дозволену норму, транспортні засоби можуть бути конфісковані та продані урядом.

Зміна закону призвела до сплеску конфіскацій, які за лічені тижні наповнили державні фонди в Латвії. У результаті влада пообіцяла передавати два десятки автомобілів на тиждень латвійській благодійній організації Twitter Convoy, яка надсилає подаровані автомобілі в Україну.

Перші вісім автомобілів мали загальну вартість близько 18 500 євро, повідомляє латвійський сайт Delfi. Як повідомляє Reuters, один власник залишив російський прапор, прикріплений до його конфіскованого автомобіля.

Приблизно чверть населення Латвії є етнічними росіянами, і Латвія швидко зробила крок після російського вторгнення в Україну, щоб заборонити десятки веб-сайтів, які розповсюджують кремлівську пропаганду.