Росія продовжує зернову угоду з Україною, називаючи це «жестом доброї волі»

Росія продовжує зернову угоду з Україною, називаючи це «жестом доброї волі»

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що продовження чорноморської зернової угоди на 60 днів є «жестом доброї волі» з боку Росії, оскільки її умови досі не виконані, пише CNN.

«Угода не може стояти на одній нозі, — сказав Пєсков на запитання, чому угоду не продовжили на 120 днів. — Звичайно, умови продовження [угоди] відносні. Але це свого роду жест доброї волі з боку Росії”.

Пєсков додав, що Росія зробила цей крок «в надії, що через такий тривалий час умови і зобов’язання, які взяли на себе відомі сторони, будуть виконані».

Росія і ООН домовилися про продовження на 60 днів зернової угоди з Україною після переговорів у Женеві, повідомило російське державне інформаційне агентство РИА Новости з посиланням на заступника міністра закордонних справ Олександра Грушко. Він додав, що умовою було виконання всіх обіцянок, даних Росії, у тому числі зобов’язання зняти прямі та непрямі санкції щодо поставок сільськогосподарської продукції на міжнародні глобальні ринки.

У липні минулого року міністри України та Росії підписали угоду після місяців переговорів за посередництва ООН і Туреччини. Росія пообіцяла розблокувати порти на Чорному морі, щоб забезпечити безпечний прохід зернових і олійних культур – деяких з найважливіших експортних товарів України.