Міжнародний кримінальний суд суд порушить справи про військові злочини Росії в Україні

Міжнародний кримінальний суд суд порушить справи про військові злочини Росії в Україні

Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи про військові злочини, пов’язані з російським вторгненням в Україну, і видати ордери на арешт проти «декількох осіб», повідомляють New York Times і Reuters з посиланням на нинішніх і колишніх чиновників, які знають про рішення, та не мають права виступати публічно. Про це пише KCRA.

Як повідомляє New York Times, ці справи стануть першими міжнародними звинуваченнями, висунутими з початку повномасштабної російської війни, після місяців роботи спеціальних слідчих груп МКС.

Перша справа, яку суд має розпочати, стосується викрадення Росією українських дітей. Український уряд каже, що багато зниклих дітей були примусово вивезені до Росії. Російський уряд не заперечує, що забирає дітей, і зробив їх усиновлення російськими родинами центром пропаганди.

По-друге, Росія безжально обстрілює цивільну інфраструктуру, включаючи водопостачання та газові резервуари.

Першим кроком головного прокурора МКС Каріма Хана є пред’явлення своїх звинувачень колегії суддів досудового провадження, які вирішать, чи були дотримані правові стандарти для видачі ордерів на арешт, або слідчим потрібні додаткові докази.

Хан відвідав Україну минулого місяця, щоб дослідити атаки Росії на енергетичну та іншу інфраструктуру. Під час візиту він сказав: «Я вважаю, що ми чітко бачимо закономірність щодо кількості та масштабу атак на електромережі України. І нам потрібно подивитися, чому це відбувається; вони є законними цілями чи ні; і чи є вони цілями з інших причин чи ні».

На запитання, чи може процес суду не виправдати очікувань українців, топ-прокурор відповів: «Люди хочуть не піррових перемог».

«Ми тут не для того, щоб викликати оплески за допомогою фокусів. Щоразу, коли ми рухаємося вперед, (люди) повинні бути впевнені, що це не політичний процес», — продовжив він.