На сході України збили модернізований китайський безпілотник

На сході України збили модернізований китайський безпілотник

Нещодавно українські бійці вивели репортерів CNN на галявину у лісі на сході України, де показали їм уламки озброєного безпілотника, який воїни, за їх словами, збили з АК-47.

Цей дрон був Mugin-5, комерційним безпілотним літальним апаратом, виготовленим китайським виробником у портовому місті Сямень на східному узбережжі Китаю.

Деякі технічні блогери кажуть, що ці машини відомі як «дрони Alibaba», оскільки вони були доступні для продажу за ціною до 15 000 доларів на китайських веб-сайтах, включаючи Alibaba і Taobao. Компанія Mugin Limited підтвердила CNN, що це був їхній планер, назвавши інцидент «дуже сумним». Це наразі останній приклад модернізації та озброєння цивільного безпілотника після вторгнення Росії в Україну.

За словами Кріса Лінкольна-Джонса, відставного офіцера британської армії та фахівця з безпілотників, на комерційному безпілотнику не була встановлена камера, а це означає, що його не можна було використовувати для спостереження, що, по суті, робить його схожим на тупу бомбу». За його словами, це надає більше доказів теорії про те, що Росія не є військовою наддержавою, як світ ще нещодавно розраховував.

Н. Р. Джензен-Джонс, спеціаліст з розвідки озброєнь і боєприпасів та директор консалтингової компанії Armament Research Services, сказав, що боєприпас, завантажений на безпілотник, швидше за все, мав «уламково-фугасну» конструкцію, яка була «простою і не дуже аеродинамічною». Він додав, що механізм скидання бомби, мабуть, виготовлений із компонентів, надрукованих на 3D-принтері, що «припускає, що БПЛА був швидко модернізований».