Скільки українських біженців зараз за кордоном та як заохотити їх повернутися

Скільки українських біженців зараз за кордоном та як заохотити їх повернутися

З 2022 року експерти Центру економічної стратегії (CES) вивчають ситуацію та настрої українських біженців та вплив їх неповернення на українську економіку.

За цей час вони випустили дві хвилі дослідження про кількість українських біженців, як їм живеться за кордоном і що потрібно, щоб їх повернути.

За їхніми поточними оцінками третьої хвилі дослідження, станом на кінець січня 2024 року через війну за кордоном проживало 4,9 млн українців. Переважна більшість біженців — жінки (найбільша частка жінок віком 35-44 роки — 13%) та діти.

Станом на січень 2024 року найбільша частка українських біженців у Європі припадає на Німеччину (30%) та Польщу (22%). За межами Європи найбільшими країнами за кількістю прийнятих українців з початку повномасштабного вторгнення є США (280 тис.), Велика Британія (253,2 тис.) і Канада (210,2 тис.).

Багато країн поступово скорочують витрати на біженців і роблять умови для них більш жорсткими, ніж на початку повномасштабного вторгнення. CES вважає, що найкращим сценарієм майбутнього статусу тимчасового захисту для українців у ЄС було б надання їм свободи пересування та вибору місця проживання, як і громадянам ЄС.

За їхніми оцінками, за різними сценаріями за межами України можуть залишитися від 1,4 до 2,3 млн українців.

CES рекомендує наступне, щоб заохочувати українців повернутися:

  • співпраця з країнами щодо повернення українців після війни;
  • швидка післявоєнна відбудова постраждалих областей;
  • допомога жителям постраждалих та окупованих регіонів під час відбудови;
  • розвиток державно-приватного партнерства;
  • збільшення ресурсів для спілкування співвітчизників за кордоном через дипломатичні представництва;
  • спрощення реінтеграції дітей до навчання в українських школах та вступу українських випускників іноземних шкіл до українських університетів;
  • надання українським біженцям можливості вільного пересування та вибору місць, подібних до прав громадян європейських країн.