«Ніхто не хоче, щоб Путін переміг»: Джонсон обіцяє розблокувати допомогу Україні, але зі змінами

«Ніхто не хоче, щоб Путін переміг»: Джонсон обіцяє розблокувати допомогу Україні, але зі змінами

Палата представників США розробляє власний законопроєкт про допомогу Україні, який суттєво відрізнятиметься від прийнятого Сенатом, заявив спікер Майк Джонсон, виступаючи перед сенаторами-республіканцями, повідомляє The New Voice of Ukraine з посиланням на The Hill.

Джонсон заявив журналістам, що працюватиме над пакетом допомоги Україні.

«Ніхто не хоче, щоб Володимир Путін переміг, — сказав спікер. — Я вважаю, що він не зупиниться в Україні… і піде через всю Європу. У цій ситуації є сторона, яка має рацію, і інша сторона, добро проти зла, і Україна тут жертва».

Джонсон сказав сенаторам, що Палата представників запропонує зробити підтримку Києва програмою позики або ленд-лізу, щоб платники податків США не витрачали десятки мільярдів доларів без будь-яких очікувань повернення.

Він також говорив про включення чогось подібного до Закону, запропонованого республіканцем Майком МакКолом, який передбачає конфіскацію російських суверенних активів і внесення доходів від ліквідованого майна до фонду підтримки України. Джонсон не сказав, чи такий пакет допомоги Україні включатиме жорсткі реформи безпеки кордону, які можуть зіткнутися з протидією з боку демократів у Сенаті.

Сенатор-республіканець Джон Корнін, який проголосував за прийнятий у Сенаті пакет допомоги, заявив, що конфіскація російських активів для допомоги Україні була «чудовою ідеєю».

«Я чув, як зараз спікер сказав: „Ми не залишимо Україну з порожніми руками“ або щось в цьому плані», — сказав Корнін.

Вислухавши Джонсона, Корнін додав, що «досить оптимістично» дивиться на те, що Палата представників направить до Сенату пакет допомоги Україні.

Конгрес США ще не схвалив пакет допомоги на 60 мільярдів доларів. Сенат підтримав законопроєкт 13 лютого, але Палата представників ще має його розглянути. Джонсон пообіцяв «своєчасне» голосування щодо розширення допомоги Україні після зустрічі з президентом Джо Байденом у Білому домі 27 лютого. Під час зустрічі з лідерами Конгресу обох партій Байден наголосив на «нагальній необхідності» виділення допомоги Україні.