США відкриють за кордоном завод з виробництва боєприпасів для потреб України

США відкриють за кордоном завод з виробництва боєприпасів для потреб України

Американці планують відкрити на австралійській військовій базі перший завод за межами США з виробництва ракет, які відіграють вирішальну роль у війні в Україні. Це 227-мм керовані ракети GMLRS, які запускаються з реактивних артилерійських систем M142 HIMARS, пише Obozrevatel із посиланням на The Wall Street Journal.

Журналісти підкреслили, що Білий дім прагне налагодити кілька ліній виробництва критичної зброї в країнах-союзниках, також з огляду на зростаючу конкуренцію з Китаєм і Росією.

«Швидке споживання боєприпасів в Україні та на Близькому Сході — від ракет до артилерійських снарядів — обмежило здатність промислової бази США задовольняти попит і поповнювати виснажені запаси», — йдеться в публікації.

За словами співрозмовників видання, спроба побудувати завод в Австралії дає уявлення про те, як збройна стратегія Вашингтона може розгортатися в усьому світі, а також про труднощі, з якими стикаються США та їхні союзники у збільшенні виробництва боєприпасів. У цьому контексті також мається на увазі проблема стратегічної конкуренції США з Китаєм і Росією. Представники США кажуть, що вони задоволені темпами та швидкістю зусиль Австралії.

«Враховуючи зростаючу конкуренцію, високоточні боєприпаси, такі як GMLRS і PrSM, стають все більш важливими. Дуже важливо, щоб у нас були гарячі виробничі лінії, щоб постачати їх у великих масштабах», — сказав речник Пентагону Джефф Юргенсен.

За словами чиновників, перша партія з близько десятка GMLRS австралійського виробництва буде випробувана до кінця наступного року. А до кінця десятиліття Австралія має намір виробляти тисячі ракет щорічно.

Зазначається, що спочатку GMLRS складатиметься з імпортних компонентів, але пізніше Канберра хоче зосередитися на внутрішньому виробництві ключових частин ракет, включно з ракетними двигунами та боєголовками. Інші типи ракет також можуть бути вироблені згодом.

«Сполучені Штати та їх союзники повинні виробляти якомога більше боєприпасів і якомога швидше. Виробничі потужності також можуть мати значення під час конфлікту, а це означає, що чим більше буде виробничих майданчиків, тим краще», — сказав колишній чиновник Пентагону Зак Купер.