Дві третини громадян у країнах НАТО підтримують подальшу допомогу Україні

Дві третини громадян у країнах НАТО підтримують подальшу допомогу Україні

Під час презентації річного звіту НАТО за 2023 рік генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг сказав, що суспільна підтримка НАТО в країнах-членах є надзвичайно сильною: понад 80% вважають, що Північна Америка та Європа повинні продовжувати працювати разом заради безпеки Альянсу.

«Якби голосування проводилося сьогодні, переважна більшість громадян у країнах Альянсу проголосували б за НАТО. Наприклад, у Сполучених Штатах лише 13 відсотків проголосували б проти», — пояснив Столтенберг.

Генсек Альянсу продовжив, зазначивши, що громадяни НАТО також продовжують «висловлювати рішучу солідарність з хоробрими українцями». За його словами, дві третини громадян НАТО хочуть, щоб їхня країна продовжувала підтримувати Україну. Це має значення, як пояснює Столтенберг, оскільки союзники по НАТО надають 99 відсотків усієї військової допомоги Україні.

«І у 2023 році ми продовжували надавати безпрецедентний рівень підтримки. Допомога від союзників по НАТО допомогла Україні вижити як суверенній, незалежній нації. Але Україні потрібно ще більше підтримки. І вони потребують її зараз», — заявив Генсек.

«В українців не закінчується мужність. У них закінчуються боєприпаси», — підкреслив він.

Столтенберг сказав, що разом НАТО має потенціал забезпечити Україну тим, що їй необхідно.

«Тепер нам потрібно продемонструвати політичну волю для цього. Усі члени Альянсу повинні копати глибше та швидко виконувати дії. Кожен день затримки має реальні наслідки на полі бою в Україні», — заявив глава Альянсу.

Генсек назвав цей момент критичним.

«І було б серйозною історичною помилкою дозволити Путіну перемогти. Ми не можемо дозволити авторитарним лідерам добиватися свого шляхом застосування сили. Це було б небезпечно для всіх нас», — підсумував він.