Росіяни представили український фільм «Тіні забутих предків» як частину своєї культури

Росіяни представили український фільм «Тіні забутих предків» як частину своєї культури

У французькому місті Таверні росіяни влаштували так званий «фестиваль російського кіно». Організатори, асоціація «Інша Росія», проводять цей захід вже вдесяте. Цього року вони присвятили його пам’яті Олексія Навального, пише RBC Ukraine.

У програму росіяни включили фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», який показали під назвою «Вогненні коні» в рамках «Російської культури». На цей інцидент відреагувало Посольство України у Франції.

«Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей „російський кінофестиваль“ спирався на підтримку російського уряду. Очевидно, що попри, здавалося б, формальну зміну фокуса організаторами, їхні методи в основному залишаються незмінними», — повідомили в посольстві.

Дипломати наголошують, що це випадок культурного присвоєння, і просять французьку владу провести розслідування та відновити справедливість.

Фото: скриншот YouTube

Українсько-радянський фільм режисера Сергія Параджанова був знятий у 1964 році на кіностудії імені Олександра Довженка. Це екранізація оповідання Михайла Коцюбинського. Музику до фільму написав Мирослав Скорик, а за операторську роботу відповідав Юрій Іллєнко.

Зйомки фільму проходили на Івано-Франківщині, де Коцюбинський написав свою п’єсу. У Верховині є будинок, де під час зйомок жив Сергій Параджанов — зараз це Музей кінофільму «Тіні забутих предків». У фільмі розповідається про життя гуцулів, їх культуру та обряди.

У 1960-х роках фільм викликав чимало суперечок у суспільстві, його підтримали Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл та Василь Стус. Весь фільм був знятий українською мовою, і Сергій Параджанов відмовився дублювати його російською, як це робили з фільмами того часу.

Крім того, фільм отримав 39 нагород на міжнародних кінофестивалях, спеціальний приз у 1966 році на Всесоюзному кінофестивалі в Києві та Шевченківську премію в 1991 році. Гарвардський університет включив фільм до списку обов’язкових для перегляду для студентів, які претендують на вищу ступінь з кінознавства.

Вірменин Параджанов сидів у російській в’язниці з 1973 по 1977 роки. Був засуджений за «спекуляцію» та «український націоналізм».