Писанки: що варто знати про великодню традицію України та як розписати самостійно

Писанки: що варто знати про великодню традицію України та як розписати самостійно

Давайте поговоримо про гарну великодню традицію, про яку багато американців, можливо, не знають: розписування писанок! Чому українці роблять писанки та як це робити? Розповідає The Pioneer Woman.

Назва писанок містить частину їхньої історії. Писанки (або писанка в однині) походять від дієслова «писати». У цьому випадку це стосується гарних візерунків, які наносять на великодні яйця. Українські писанки часто мають складні малюнки та символи, такі як квіти, тварини та геометричні фігури, кожна з яких має своє значення.

Існує кілька історій походження цієї культурної традиції. Згідно з однією з них, практика походить від давніх українських народів, які поклонялися сонцю як джерелу життя на землі. У дохристиянські часи птахів вважали обраними творіннями Бога сонця, тому яйця, прикрашені символами природи, стали невід’ємною частиною весняних обрядів. З прийняттям християнства яйце набуло нового значення як відродження людини.

Писанки й надалі відігравали важливу роль у святкуванні Великодня православними християнами та вважалися оберігаючими від нещасть. Сьогодні вони все ще використовуються як талісмани і символізують воскресіння Христа.

Як створюють писанки?

Процес передбачає нанесення розплавленого воску на яєчну шкаралупу в певному дизайні, а потім шар за шаром занурення його в різнокольорові барвники. Після нанесення останнього шару барвника віск розплавляється, щоб виявити складний малюнок під ним. Багато символів, які ви знайдете на писанках, мають значення: трикутники символізують Cвяту Трійцю, курчата можуть символізувати родючість, а олені – силу. Традиційно малюнки вибираються відповідно до характеру людини, якій буде подаровано яйце.

Щоб вийшли красиві писанки, головне – симетрія! Це досягається за допомогою олівця: треба розділити яйце на сітку, а потім намалювати основний малюнок у сітці. Після того, як це буде зроблено, необхідно використовувати традиційний інструмент, щоб акуратно нанести розплавлений бджолиний віск на будь-які ділянки яйця, які ви хочете залишити у кольорі шкаралупи. Віск закриває ділянку від барвника.

Коли приходить час фарбувати яйця, ви починаєте з найсвітліших кольорів і просуваєтеся до найтемніших. Після того, як віск розплавиться або буде обережно знищений, можна буде використати спрей, щоб закріпити колір. Щоб звикнути до процесу, потрібно спробувати пару разів, але писанки того варті!

Скільки зберігаються писанки?

Як правило, для писанки використовують гладкі сирі яйця. Якщо ви вирішите спустошити яйце, зробіть це, проткнувши невеликий отвір у дні після фарбування. Писанки можуть зберігатися роками за правильних умов – подалі від сильного тепла та холоду, у сухому місті. А якщо ви вирішите розписати зварені вкруту яйця, вони зберігатимуться як звичайний продукт харчування: приблизно тиждень у холодильнику.