ЄС та 49 країн засудили спроби Росії виправдати депортацію українських дітей

ЄС та 49 країн засудили спроби Росії виправдати депортацію українських дітей

Європейський Союз і 49 країн виступили зі спільною заявою, в якій засудили Росію за організацію неформального засідання Ради Безпеки ООН з метою поширення «дезінформації про широкомасштабну та незаконну примусову депортацію тисяч українських дітей», пише Yahoo.

У заяві, опублікованій постійним представником України при ООН Сергієм Кислицею, стверджується, що зустріч 5 квітня призвела до подальшого зловживання «владою та привілеями» постійного члена Ради безпеки ООН, якою Росія головує цього місяця.

«Росія намагатиметься представити свої дії в Україні як такі, що відповідають міжнародному праву, правам дитини та порядку денному «Діти та збройний конфлікт». Важко уявити щось більш далеке від істини», — йдеться у заяві.

У заході Росії взяла участь уповноважена країни з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Минулого місяця Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Львової-Бєлової та російського диктатора Володимира Путіна, посилаючись на звинувачення у військових злочинах за викрадення та незаконну депортацію українських дітей.

«Ми однозначно засуджуємо дії Росії в Україні, включаючи, зокрема, примусову депортацію українських дітей, а також інші серйозні порушення щодо дітей, вчинені російськими військами в Україні, – йдеться у спільній заяві. – Жодна кількість дезінформації, поширеної Росією, не може заперечити правдивість цього питання або захистити від відповідальності за ці злочини».

Російські військові незаконно передали або депортували до Росії 19 514 українських дітей, порушуючи Женевські конвенції, повідомило Міністерство з питань реінтеграції України. На сьогодні в Україну повернуто лише 327 дітей.