Країни НАТО готують багаторічну військову підтримку України

Країни НАТО готують багаторічну військову підтримку України

Міністри закордонних справ країн НАТО на зустрічі в Брюсселі у вівторок і середу зосередили свою увагу на посиленні підтримки України на довгостроковій основі, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Про це пише Euractiv.

Члени НАТО обговорили, як підтримати Україну на тлі вторгнення Росії, враховуючи середньо- та довгострокові цілі, у тому числі, багаторічні перспективи такої підтримки.

«Наша підтримка є довгостроковою, тому я очікую, що міністри погодяться розпочати роботу над розробкою багаторічної програми для України», — сказав Столтенберг ЗМІ.

Поточна допомога Україні спрямована на надання країні негайної нелетальної військової допомоги, такої як засоби перешкод для безпілотників, навчальне обладнання, бойові пайки, паливо, черевики, медичне обладнання, обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, генератори та машини швидкої допомоги. Деякі з членів альянсу хочуть «розширити» поточний пакет для України як за обсягом його використання, так і за його цінністю.

За словами джерела, знайомого з планами, Столтенберг запропонував фонд підтримки у розмірі 500 мільйонів євро на рік протягом наступних десяти років. Майбутній пакет може підтримати Україну новими способами, включаючи розбудову потенціалу в оборонному плануванні, підготовку Збройних Сил або інвестування в українську оборонну промисловість.

Хоча Київ ще далекий від того, щоб стати членом Альянсу, східні члени НАТО хочуть, щоб Україна скористалася планом дій щодо членства, який визначає шлях до вступу, тоді як інші союзники вважають за краще зосереджуватися на терміновій військовій підтримці.