Україна готова обговорити майбутнє Криму: у президента назвали умови

Україна готова обговорити майбутнє Криму: у президента назвали умови

Financial Times назвав це «найбільш чіткою заявою про зацікавленість України в переговорах» з моменту припинення мирних переговорів минулого року в квітні, – у президента заявили, що готові обговорювати майбутнє Криму. Про це повідомляє The Guardian.

В інтерв’ю Financial Times заступник глави офісу Зеленського Андрій Сибіга сказав: «Якщо нам вдасться досягти наших стратегічних цілей на полі бою і коли ми будемо на адмінкордоні з Кримом, ми готові відкрити дипломатичну сторінку для обговорення цього питання».

«Це не означає, що ми виключаємо шлях звільнення Криму нашою армією», – додав заступник глави Офісу Президента.

Зауваження Сибіги можуть викликати полегшення у західних чиновників, які скептично ставляться до здатності України повернути півострів і хвилюються, що будь-яка спроба зробити це військовим шляхом може призвести Володимира Путіна до ескалації своєї війни, можливо, із застосуванням ядерної зброї.

На сьогоднішній день Зеленський виключає можливість мирних переговорів, поки російські війська не покинуть всю Україну, включаючи Крим. Сибіга — досвідчений дипломат, який займається зовнішньою політикою в офісі президента та був поруч із Зеленським у ключові моменти війни. За його словами, президент і його помічники зараз говорять саме про Крим, оскільки українська армія готує контрнаступ для повернення території.