Український фільм «20 днів у Маріуполі» отримав дві нагороди в США

Український фільм «20 днів у Маріуполі» отримав дві нагороди в США

Художньо-документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського журналіста, письменника та режисера Мстислава Чернова став одним із переможців 47-го Міжнародного кінофестивалю в Клівленді (штат Огайо, США), пише Interfax.

Документальний фільм про блокаду Маріуполя та злочини росіян отримав приз у номінації «Standing Up», де змагаються стрічки про важливі суспільні події, активізм та боротьбу за справедливість. Це вже друга американська нагорода для дебютного фільму Чернова — у січні 2023 року «20 днів у Маріуполі» отримав приз глядацьких симпатій на найбільшому незалежному кінофестивалі США Sundance.

Фільм також отримав нагороду Cinema for Peace Award (Берлін, Німеччина) у категорії «Найкращий документальний фільм». Крім того, дві нагороди престижної журналістської премії Royal Television Society 2023 (Велика Британія) у номінаціях «Міжнародне висвітлення новин» та «Ексклюзив року», а особисто Мстислав Чернов — у номінації «Оператор року».

Також нагороду в Клівленді в категорії «Фільми з Центральної та Східної Європи» отримав повнометражний фільм Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір».

Фільм «20 днів у Маріуполі» створений Черновим, Associated Press і Frontline. Він розповідає, як Маріуполь пережив перші тижні російського вторгнення. Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою і продюсером Василісою Степаненко прибули до Маріуполя 24 лютого, за годину до початку вторгнення, як команда Associated Press. Вони фіксували все, що відбувалося в місті, включно з гуманітарною катастрофою, масовими похованнями мирного населення, злочинами російських військ, роботою лікарів, і першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку №3.

Медіафайли, які згодом подивився весь світ, Чернов і Малолєтка відправляли, ховаючись під сходами біля розгромленого продуктового магазину – з єдиного місця в Маріуполі, де був можливий мобільний зв’язок. 15 березня команда AP виїхала з Маріуполя гуманітарним коридором. Відеозаписи, які Чернов вивіз з Маріуполя, лягли в основу документального фільму.

«Нагорода кінофестивалю в Клівленді означає, що історія українців, історія спротиву, трагедій і болю не залишає байдужим нікого у світі, — каже Мстислав Чернов. — Мета цього фільму: продовжувати нагадувати людям у всьому світі про жертви, які щодня приносять українці в цій титанічній боротьбі з агресорами».