Традиції, легенди та добрі знаки: захоплива історія українських писанок

Традиції, легенди та добрі знаки: захоплива історія українських писанок

Стародавній звичай з України набуває особливого значення цього Великодня, оскільки став символом надії у темні часи. Розкішні писанки – давня великодня традиція, яка стала способом підтримати українців у цей вирішальний момент їхньої історії, пише Aleteia.

Для українців писанки є невід’ємною частиною святкування Великодня. Вони були частиною українських весняних свят ще задовго до Христа: писанки сягають ще дохристиянської доби.

Тоді вважалося, що яйця мають велику силу. Дохристиянські українці вірили, що яйця лікують від безпліддя, оберігають оселю від пожежі, контролюють погоду, запобігають голоду та забезпечують міцне здоров’я. Тож коли християнство дійшло до Європи, українці не перестали виготовляти улюблені яйця.

Із запровадженням християнства в Україні у 988 році нашої ери давні звичаї увійшли в святкування Воскресіння Христового. На Великдень трикутники на яйцях, які символізували повітря, вогонь і воду, тепер стали символами Отця, Сина і Святого Духа. Старі надприродні сили в прикрашених яйцях поступово приписувалися всемогутньому Богу.

Нові значення настільки гармонійно злилися зі старими, що навіть сьогодні в малюнках можна побачити суміш язичницької та християнської символіки. Після християнізації кольорові писанки все ще вважалися такими, що мають надприродну силу.

Мабуть, найцікавіша легенда – це те, чому цього року писанки мають особливе значення. За гуцульською казкою вважається, що від писанки залежить доля світу; що поки зберігається традиція писанкарства і продовжують прикрашати яйця, світ існуватиме. Якщо звичай припиниться, зло охопить і знищить світ, тому що до величезної скелі лежить прикута давня, злісна істота, і щороку захисники цієї істоти обводять землю, щоб вести облік кількості прикрашених писанок. Коли прикрашених яєць мало, ланцюги істоти послаблюються, і зло починає текти по всьому світу. Однак якщо їх багато, ланцюги монстра міцніють, дозволяючи любові перемогти зло.

Думка про те, що писанки несуть у світ добро й любов і перемагають зло, надихнула на новий обмін цим мистецтвом у всьому світі – як на знак солідарності з Україною, так і на користь України.

Про те, як власноруч виконати та зберігати писанки, ми писали за посиланням.