Білл Клінтон шкодує, що спонукав Україну відмовитися від ядерної зброї

Білл Клінтон шкодує, що спонукав Україну відмовитися від ядерної зброї

Сорок другий президент США Білл Клінтон заявив, що він шкодує про тиск на Україну для того, щоб вона відмовилася від своїх ядерних боєголовок, під час переговорів з високими ставками в 1994 році. Про це пише Business Insider.

Клінтон сказав, що відчуває «особисту ставку» у крихкій територіальній цілісності України. На його думку, Росія не вторглася б в Україну в 2014 році і повномасштабно в 2022 році, якби зброя все ще була в країні.

«Я відчуваю особисту ставку, тому що я змусив Україну погодитися відмовитися від ядерної зброї, — сказав Клінтон. — І ніхто не вірить, що Росія пішла б на це, якби в України все ще була їхня зброя».

У 1994 році США допомогли в укладенні Будапештського меморандуму з тодішніми президентом Росії Борисом Єльциним і президентом України Леонідом Кравчуком з наміром позбутися ядерної зброї, яка все ще була розміщена на території України після розпаду Радянського Союзу.

США також домовилися про угоди щодо поваги Росією до суверенітету та кордонів України, що, за словами Клінтона, теж було недалекоглядним. Зокрема, у 2014 році Росія порушила свою обіцянку не оскаржувати кордони України після вторгнення в Крим.

За даними Wall Street Journal, у 1994 році Клінтон зрештою запропонував Кравчуку 700 мільйонів доларів і «сильні гарантії безпеки» взамін на ядерне роззброєння.

«Я знав, що президент Путін не підтримував угоду, укладену президентом Єльциним, про те, щоб ніколи не втручатися в територіальні кордони України — угоду, яку він уклав, тому що хотів, щоб Україна відмовилася від ядерної зброї, — сказав Клінтон в інтерв’ю. — Вони боялися її віддати, бо вважали, що це єдине, що захищає їх від експансіоністської Росії».

Клінтон визнав, що Путін передбачив, як Україна була ослаблена, плануючи свою першу можливість вторгнутися до Криму в 2014 році.

«Коли йому стало зручно, президент Путін порушив це і спочатку взяв Крим, — сказав Клінтон в інтерв’ю, маючи на увазі анексію Криму Росією в 2014 році. — І я почуваюся жахливо через це, тому що Україна є дуже важливою країною».