Байден і Макрон прагнуть залучити Китай до припинення війни в Україні

Байден і Макрон прагнуть залучити Китай до припинення війни в Україні

Президент США Джо Байден і президент Франції Еммануель Макрон домовилися під час телефонної розмови перед візитом Макрона до Пекіна залучити Китай до прискорення завершення війни в Україні, повідомили в Єлисейському палаці в середу. Про це пише Reuters.

«Лідери двох країн відзначили свою спільну готовність залучити Китай до прискорення завершення війни в Україні та взяти участь у розбудові сталого миру в регіоні», — йдеться в заяві офісу Макрона.

Єлисейський палац сказав, що Макрон і Байден сподіваються, що Китай зможе сприяти зусиллям солідарності між глобальною північчю та глобальним півднем і створити спільний порядок денний щодо клімату та біорізноманіття. Макрон перебуває з візитом у Китаї з середи по п’ятницю. Голова Китаю Сі Цзіньпін планує провести з ним переговори, щоб визначити курс на двосторонні відносини, повідомило раніше китайське МЗС.

За даними «Факти ICTV», Китай заявив, що не був на боці Росії у війні, та що критики неправильно інтерпретують декларацію про «безмежну дружбу» Пекіна та Москви, яку було підписано напередодні повномасштабного вторгнення в Україну. Про це сказав посол Китаю у Євросоюзі Фу Конг напередодні візиту європейської дипломатичної місії.

Він припустив, що зв’язки КНР і РФ можуть бути не такими безмежними, як колись заявляли їхні лідери.

«„Безмежність“ — це ніщо інше, як риторика», — сказав Фу.

Фу заявив, що Китай не надавав військової допомоги Росії і не визнає її спроб анексії українських територій, включно з Кримом і Донбасом. Посол додав, що Китай не надаватиме зброю Росії для використання в Україні ні зараз, ні в майбутньому.