ООН підтвердила загибель через війну 8,5 тисяч цивільних мешканців України

ООН підтвердила загибель через війну 8,5 тисяч цивільних мешканців України

Підтверджено, що під час вторгнення Росії в Україну загинуло майже 8500 мирних жителів, повідомила організація ООН, і є побоювання щодо ще багатьох тисяч непідтверджених смертей, пише The Guardian.

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) заявило, що зафіксувало 8490 убитих і 14 244 поранених у період з початку вторгнення 24 лютого 2022 року до 9 квітня 2023 року. Організація давно описує свої фігури як «верхівку айсберга» через обмежений доступ до зон бойових дій.

Більшість смертей зафіксовано на території, контрольованій українським урядом і під ударом російських військ, у тому числі 3927 людей у Донецькій і Луганській областях, де точаться інтенсивні бої.

«УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, було відкладено, а багато звітів все ще очікують підтвердження», — йдеться в заяві Reuters.

У ньому названо Маріуполь (Донецька область), Лисичанськ, Попасну та Сєвєродонецьк (Луганська область) як райони, де «існують повідомлення про численні жертви серед цивільного населення», які залишаються незадокументованими.