Страшна реальність: Google Earth оновила зображення Маріуполя на мапі міста

Страшна реальність: Google Earth оновила зображення Маріуполя на мапі міста

Маріуполь був зруйнований під час російського вторгнення. У Google Earth щойно оновили свої зображення, змінивши його з жвавого портового міста на безлюдний, зруйнований ландшафт, пише Yahoo.

Google Earth, яка створює точне 3D-зображення планети за допомогою супутникових зображень і аерофотознімків, не оновлює постійно свої зображення. Платформа каже, що знімки оновлюються раз на місяць, але, згідно з TechCult, багатьом фотографіям місцевостей близько трьох років через різні місця, часові та фінансові обмеження.

Це пояснює, чому Twitter лише зараз помітив, що фотографії Маріуполя відрізняються, хоч місто було одним із перших, які зазнали нападів.

Маріуполь відомий як одне із міст, які особливо постраждали від війни. Близько 600 людей загинули, коли театр, який використовувався як основне бомбосховище міста, зазнав ударів російської авіації. Слово «ДІТИ», намальоване художником-декоратором біля будівлі театру, видно навіть на супутникових знімках. Мішенню також стало пологове відділення, хоча пізніше Росія заявляла, що фото «всі підроблені».

Після тижнів інтенсивних боїв на вулицях, обстрілів більшої кількості цивільних районів і тримісячної облоги Маріуполь здався в травні 2022 року. Українські чиновники стверджували минулого року, що щонайменше 20 000 цивільних були вбиті, а понад 90% будівель Маріуполя були пошкоджені або зруйновані. За даними AP, тисячі мешканців Маріуполя були депортовані до Росії.

Відтоді Росія намагається стерти будь-які докази агресії, використовуючи солдатів і будівельників, щоб спробувати повністю відбудувати місто. Вона хоче «відновити населення до початкових 425 000» до 2030 року. Але знімки на мапі нагадують, що сталося з містом.