Росія знову блокує Чорноморський зерновий коридор — ВМС України

Росія знову блокує Чорноморський зерновий коридор — ВМС України

У ВМС ЗСУ спростували інформацію про заборону на рух торгових суден, що нібито мала місце в рамках Чорноморської зернової ініціативи, і повідомили про блокування російською стороною відповідного гуманітарного транспортного коридору в середу. Про це пише Interfax.

«Сьогодні, 26 квітня 2023 року, Чорноморський зерновий коридор вкотре припинено російською стороною. 25 квітня 2023 року російські представники у Спільному координаційному центрі (Стамбул) відмовилися узгодити рух суден в/з морських портів України Морським гуманітарним коридором, який діє в рамках Чорноморської ініціативи з експорту морем зерна та супутніх продовольчих товарів», — йдеться в повідомленні на сторінці у Facebook.

В результаті чотири судна, у тому числі судно «АКДЕНІЗ-М», зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) ООН для доставки пшениці до Ефіопії, не змогли вийти з портів Чорноморськ, Одеса та Південний та були змушені чекати додаткового часу для затвердження їхнього проходження. Також одне судно чекає на транзит до Одеського порту в районі Суліна.

«Крім того, з ранку 26 квітня 2023 року в Інтернеті почала поширюватися неправдива інформація щодо нібито заборони ВМС України на рух торгових суден, що беруть участь у Чорноморській зерновій ініціативі, в/з портів Великої Одеси. Ця інформація абсолютно невірна. Підкреслюємо, що Україна неухильно виконує всі зобов’язання в рамках Чорноморської зернової ініціативи, та докладає максимум зусиль для збереження та розширення експорту зерна та супутніх продовольчих товарів морем на користь нашої держави», — наголошується у повідомленні ВМС.

За даними ООН, станом на 25 квітня 2023 року з українських портів зерновим коридором до країн Африки, Азії та Європи було відвантажено 28,9 млн тонн сільгосппродукції, у тому числі кукурудзи — 14,5 млн тонн, пшениці — 7,9 млн тонн та соняшникової олії — 1,5 млн тонн.