Роковини Чорнобильської трагедії: Зеленський застеріг від ядерного шантажу РФ

Роковини Чорнобильської трагедії: Зеленський застеріг від ядерного шантажу РФ

Про «великий шрам», який залишила Чорнобильська катастрофа, та про ядерний шантаж Росії говорив президент України Володимир Зеленський у середу — у 37-мі роковини найстрашнішої ядерної катастрофи в історії. Про це пише CNN.

«Ми маємо зробити все, щоб держава-терорист не використовувала об’єкти атомної енергетики для шантажу України та світу», — написав Зеленський у Twitter.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що «мовчання і брехня радянського тоталітарного режиму про трагедію призвели до жахливих наслідків, які вийшли далеко за межі сучасної України».

«Сьогодні варварські атаки Росії поблизу ядерних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС і перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи, масштаби якої можуть перевищити аварію на Чорнобильській АЕС», — додав він.

Російські війська продовжують контролювати ЗАЕС, яка є найбільшою атомною станцією в Європі. Її часто відключали від енергомережі України через російські обстріли в цьому районі, що викликало побоювання в Європі щодо ядерної аварії.

Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, сказав у середу, що розмовляв із Зеленським з нагоди річниці. Він додав, що МАГАТЕ продовжує свої зусилля щодо захисту ЗАЕС. Зеленський підтвердив переконання, що повернення ЗАЕС під контроль його країни є найкращим способом запобігти ядерній катастрофі, подібній тій, що сталася в ЧАЕС.

Нагадуємо, що 26 квітня 1986 року на реакторі № 4 Чорнобильської АЕС стався вибух. Відтоді незліченна кількість людей померла від наслідків радіації. Катастрофа розповсюдила хмару радіоактивних опадів на сотні тисяч квадратних миль Європи. Радіоактивний вплив вибуху був приблизно в 400 разів сильнішим, ніж бомба, скинута на Хіросіму під час Другої світової війни.