Лідери України та Китаю поговорили вперше з початку повномасштабної війни

Лідери України та Китаю поговорили вперше з початку повномасштабної війни

Володимир Зеленський каже, що у нього була «довга та змістовна» телефонна розмова з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Це був їхній перший контакт після початку повномасштабного вторгнення, пише BBC.

Президент України зазначив у Twitter, що вважає, що цей дзвінок разом із призначенням посла в Пекіні «дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин». Китай підтвердив заклик Зеленського, додавши, що «завжди стояв на боці миру».

На відміну від Заходу, Пекін намагався виглядати нейтральним щодо російського вторгнення. Але він ніколи не приховував своїх тісних зв’язків із Москвою та не засуджував вторгнення.

Минулого місяця президент Сі відвідав Росію з дводенним державним візитом. Він назвав президента Володимира Путіна своїм «дорогим другом», запропонував розпливчастий мирний план з 12 пунктів і наполягав на тому, що Китай стоїть на правильному боці історії. При цьому він не брав зобов’язань щодо надання Росії зброї.

За кілька днів після візиту президент Зеленський запросив китайського лідера відвідати Київ для переговорів, зазначивши, що вони мали контакти до повномасштабної війни, але не мали жодних контактів після її початку в лютому 2022 року.

У зачитуванні телефонної розмови в середу Китай процитував президента Сі, який сказав, що Китай, «як відповідальна країна більшості», «не буде ані спостерігати за вогнем з іншого боку, ані підливати олії у вогонь, не кажучи вже про те, щоб скористатися кризою заради отримання прибутку». У заяві критики вбачають натяк на США, які є найбільшим міжнародним суперником Китаю і надають найбільшу допомогу Україні.

У середу Зеленський призначив колишнього міністра Павла Рябікіна послом у Пекіні. Місце посла України в КНР було порожнім із лютого 2021 року, коли тодішній представник Києва Сергій Камишев помер від інфаркту. У своєму звіті в середу Пекін оголосив про свою готовність співпрацювати безпосередньо з Україною, відправивши спеціального представника з євразійських справ до Києва та інших столиць для «поглибленого спілкування» щодо політичного врегулювання.