Росію та Білорусь не запросили на коронацію Чарльза III, представники України вже приїхали

Росію та Білорусь не запросили на коронацію Чарльза III, представники України вже приїхали

Повідомляється, що Росія, Іран та Сирія входять до шорт-листа країн, правителі яких не були запрошені на церемонію коронації британського короля Чарльза III, пише Times of Israel.

Лідери Білорусі, М’янми, Афганістану та Венесуели також не були запрошені, тоді як запрошення для Північної Кореї та Нікарагуа були передані високопоставленим дипломатам цих країн, а не самим главам держав, у більш незначній формі, згідно з повідомленням Reuters у вівторок.

Очікується, що на захід прибуде сотня глав держав і члени королівських сімей — від японського наслідного принца Акісіно та його дружини Кіко до короля Іспанії Феліпе VI та королеви Летиції.

США збережуть свою традицію не відвідувати британську королівську коронацію, хоча перша леді Джилл Байден збирається бути присутньою. Від України на коронації Чарльза ІІІ будуть присутні перша леді Олена Зеленська та прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Вони вже прибули до Лондона.

Нагадаємо, що 8 лютого президент України Володимир Зеленський зустрівся з королем Чарльзом III у Букінгемському палаці.

«Для мене честь бути першим президентом України в історії українсько-британських відносин, якого британський монарх вшанував аудієнцією», — сказав тоді Зеленський.

Чарльз автоматично зійшов на престол, коли королева Єлизавета ІІ померла 8 вересня, а через два дні його було офіційно проголошено монархом Великої Британії на церемонії, яка вперше транслювалася по телебаченню.