«Перемогу вдалося зробити ближчою»: Зеленський відвідав кілька країн Європи

«Перемогу вдалося зробити ближчою»: Зеленський відвідав кілька країн Європи

15 травня президент України Володимир Зеленський прибув до Великої Британії, де зустрівся з прем’єр-міністром Ріші Сунаком для «суттєвих переговорів» щодо забезпечення більшої військової підтримки військових зусиль його країни проти Росії. Про це пише Wion.

Велика Британія заявила, що постачатиме ракети великої дальності, які Україна запитувала для боротьби з російським вторгненням.

«Ми не повинні підвести Україну, — сказав прем’єр-міністр. — Лінії фронту загарбницької війни Путіна можуть бути в Україні, але лінії розломів простягаються по всьому світу. У всіх наших інтересах забезпечити успіх України».

Протягом останніх кількох днів президент України зустрічався з кількома західними лідерами, щоб отримати підтримку, поки його країна готується до контрнаступу проти російських військ. Зустріч із Сунаком відбулася через кілька годин після візиту Зеленського в Париж, де він зустрівся з президентом Емануелем Макроном, щоб обговорити військові та гуманітарні потреби України.

Франція погодилася надати українській армії ще десятки легких танків і бронетехніки разом із навчанням солдатів, які їх використовують. Париж також зосередить свої зусилля «на підтримці потужностей протиповітряної оборони України, щоб захистити її населення від російських ударів».

За день до прибуття в Париж Зеленський зустрівся з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром та канцлером Німеччини Олафом Шольцем, який пообіцяв зброї на 2,7 мільярда євро (2,9 мільярда доларів). Пакет включає передові німецькі танки Leopard і більше зенітних систем для захисту України. Зеленський назвав новий транш «найбільшим з початку повномасштабної агресії».

Зеленський також відвідав Рим і Ватикан. Головною темою переговорів із прем’єр-міністром Джорджею Мелоні було питання безпеки. Друга тема – реалізація формули миру, яка покликана припинити російську агресію та не допустити її повторення в майбутньому.

Як пише Голос Америки, за підсумками зустрічі Папа Римський подарував президенту України бронзову скульптуру оливкової гілки, що є символом миру, а Зеленський подарував у відповідь картину українського митця Олексія Ревіки, присвячену загибелі дітей внаслідок війни, а також композицію «Неопалима» Юрія Вакуленка, що зображує ікону Матері Божої у вогні, вирізьблену на пластині бронежилета.

«Головні результати за ці дні — нашу перемогу вдалося зробити ближчою», — сказав президент дорогою додому.