Україна та Росія приймуть африканську місію щодо потенційного мирного плану

Україна та Росія приймуть африканську місію щодо потенційного мирного плану

Президент Південно-Африканської Республіки Матамела Сиріл Рамафоса заявив у вівторок, що президент України Володимир Зеленський та президент Росії Володимир Путін домовилися зустрітися з групою лідерів африканських країн, щоб обговорити потенційний мирний план. Про це пише Reuters.

Деталі плану не були оприлюднені, хоча заявлена позиція України щодо будь-якої мирної угоди полягає в тому, що всі російські війська мають бути виведені з її суверенної території.

«Мої бесіди з двома лідерами продемонстрували, що вони обоє готові прийняти африканських лідерів і обговорити, як можна покласти край цьому конфлікту», — сказав Рамафоса на спільному прес-брифінгу з прем’єр-міністром Сінгапуру в Кейптауні.

«Вдасться це чи ні, залежатиме від дискусій, які будуть проведені», – сказав він.

Зеленський і Путін погодилися прийняти місію у своїх столицях Києві та Москві, йдеться у заяві президента Південної Африки. Мирний план також підтримують африканські лідери Сенегалу, Уганди, Єгипту, Республіки Конго та Замбії. Рамафоса сказав, що Сполучені Штати та Британія висловили «обережну» підтримку плану, і Генеральний секретар ООН також був проінформований про цю ініціативу.

Південно-Африканська Республіка, яка вважається одним із найближчих союзників Москви на континенті, заявляє, що є неупередженою та утрималася від голосування щодо резолюцій ООН, які стосуються війни.

Минулого тижня вона також відкинула заяви посла США в Південній Африці, який поклявся, що зброю завантажували на російське судно з військово-морської бази в Кейптауні в грудні.