Верховна Рада України пропонує визнати Білорусь державою-агресором

Верховна Рада України пропонує визнати Білорусь державою-агресором

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проект постанови про визнання Білорусі країною-агресором і закликає розірвати дипломатичні відносини з країною, пише Yahoo.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин. Він вважає, що певну відповідальність за повномасштабну війну має понести Білорусь, оскільки вона зробила свою територію доступною для агресії проти України.

«Цей крок необхідний для притягнення білоруського режиму до відповідальності та підвищення майбутніх репарацій для України», — вважає народний депутат.

«Ми пам’ятаємо про допомогу, яку білоруси надали у війні проти російського вторгнення, і вдячні солдатам полку Калиновського. Проте Білорусь, як держава, повинна нести юридичну відповідальність за злочини, скоєні на нашій території», — додав він.

Тексту постанови, зареєстрованого у Верховній Раді 16 червня, поки немає, але в пояснювальній записці йдеться про те, що український парламент має визнати Білорусь державою-агресором, і закликає до цього уряди інших держав і міжнародні організації.

Крім того, парламент закликатиме уряд «негайно опрацювати питання розриву дипломатичних відносин між Україною та Республікою Білорусь», а також закликати міжнародну спільноту посилити санкційний тиск на Мінськ і притягнути до відповідальності військових злочинців.

Хоча Білорусь безпосередньо не відправляла війська в Україну, російські війська повномасштабно вторглися в Україну з її території 24 лютого 2022 року. Білоруські заводи оборонної промисловості допомагають Росії, а Україну регулярно атакують ракетами та безпілотниками з її території.