Два фільми про війну в Україні отримали престижні міжнародні нагороди

Два фільми про війну в Україні отримали престижні міжнародні нагороди

Два документальних фільми про війну в Україні — «Звідки куди» Мацека Хамели та «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова — отримали нагороди на фестивалі Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії, пише Ukrainska Pravda.

У неділю, 18 червня, було оголошено переможців Sheffield DocFest 2023. «Звідки куди» отримав нагороду Великого журі на міжнародному конкурсі. Це польсько-українсько-французький фільм режисера Мацека Хамели, який займався евакуацією українців з перших днів російського вторгнення. Фільм заснований на історіях людей, яких він врятував.

Фільм «20 днів у Маріуполі» також був відзначений на Sheffield DocFest 2023, отримавши спеціальну премію Тіма Гетерінгтона (британсько-американський фотожурналіст, який загинув під час висвітлення бойових дій у Лівії у 2011 році). Фільм розповідає про напад росіян на місто 24 лютого 2022 року. Оператор, військовий кореспондент Мстислав Чернов документує події наступних 20 днів: бомбардування будинків і пологових будинків, життя людей в обложеному місті.

У січні 2023 року фільм Чернова був показаний у конкурсній програмі одного з найбільших у світі фестивалів незалежного кіно «Санденс» та отримав приз глядацьких симпатій. Нещодавно він також отримав дві нагороди на фестивалі документального кіно про права людини Docudays, зокрема головний приз у конкурсі DOCU/Ukraine та приз глядацьких симпатій.