«Все підготували»: Зеленський звинуватив Росію в плануванні теракту на ЗАЕС

«Все підготували»: Зеленський звинуватив Росію в плануванні теракту на ЗАЕС

Президент України Володимир Зеленський звинуватив Росію в підготовці теракту на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), повідомляє Newsweek.

Президент сказав, що українська розвідка отримала інформацію про те, що сили президента Росії Володимира Путіна можуть створити витік радіації на ЗАЕС, яка є найбільшою атомною електростанцією в Європі.

Невдовзі після того, як у лютому 2022 року Росія повномасштабно вторглася в Україну, її військові взяли під контроль ядерний комплекс і з тих пір окуповують його. Занепокоєння щодо безпеки ЗАЕС виникало протягом всієї війни, а руйнування дамби в Новій Каховці на початку цього місяця посилило занепокоєння щодо ядерних ризиків, оскільки Каховське водосховище постачало охолоджуючу воду для Запорізької АЕС.

«Від розвідки надійшла інформація про те, що Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій атомній станції — терористичного акту з викидом радіації, — сказав Зеленський у своєму зверненні. — Вони все підготували для цього».

Заява Зеленського про можливе вчинення Росією терористичного акту на АЕС з’явилась після попередження голови ГУР МО України Кирила Буданова, який заявив державному телебаченню, що сили Путіна замінували ЗАЕС. Москва звинувачення українського лідера спростувала.

«Це чергова брехня, — заявив речник Кремля Дмитро Пєсков під час брифінгу. — Щойно відбулися контакти з МАГАТЕ. Дуже висока оцінка МАГАТЕ. Вони бачили все — все, що хотіли бачити».

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі минулого тижня відвідав ЗАЕС, щоб оцінити ядерну безпеку на об’єкті. У останньому звіті МАГАТЕ від 21 червня йдеться наступне:

«МАГАТЕ відомо про повідомлення про міни, встановлені поблизу водойми-охолоджувача. Відомо про попереднє розміщення мін за межами периметра заводу, а також у певних місцях усередині, які, як пояснив персонал служби безпеки, були з оборонною метою. Хоча наявність будь-якого вибухового пристрою не відповідає стандартам безпеки, основні функції безпеки об’єкта не зазнають істотного впливу. Ми стежимо за цією проблемою з великою увагою», — сказав генеральний директор Гроссі.