МОК просить Україну змінити позицію щодо участі у Олімпіаді-2024

МОК просить Україну змінити позицію щодо участі у Олімпіаді-2024

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) звернувся до України з проханням дати її спортсменам можливість відібратися на Олімпіаду в Парижі 2024 року, пише WION.

Президент МОК Томас Бах заявив, що олімпійська організація підтримає «кожного українського спортсмена», який хоче взяти участь в олімпійських кваліфікаційних змаганнях у своєму відповідному виді спорту.

«Ми хочемо зробити так, щоб кожен український спортсмен зараз пройшов кваліфікацію та брав участь в Олімпійських іграх, — сказав Бах. — Ми будемо підтримувати кожного українського спортсмена в його підготовці та участі в будь-якому змаганні, в якому він захоче взяти участь».

У березні Україна заборонила своїм національним спортивним командам брати участь в олімпійських, неолімпійських і паралімпійських змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з Росії та Білорусі. У деяких індивідуальних видах спорту ці російські та білоруські спортсмени залишаються під забороною, але в інших, таких як теніс, українські гравці регулярно стикаються з російськими чи білоруськими конкурентами, які грають як нейтральні спортсмени.

Минулого року після вторгнення Росії спортсменам із Росії та Білорусі заборонили брати участь у більшості міжнародних змагань. Але на початку цього року МОК рекомендував їм повернутися до світового спорту як нейтральні, без прапора та гімну.

«Вся олімпійська спільнота, весь світ прагне, щоб українські спортсмени яскраво сяяли на міжнародних змаганнях, — сказав Бах. — Ми хочемо, щоб вони мали можливість пройти кваліфікацію на Париж 2024. Це означає взяти участь зараз».