ООН внесла Росію до «списку ганьби» через вбивства українських дітей

ООН внесла Росію до «списку ганьби» через вбивства українських дітей

У щорічній доповіді про поводження з дітьми в зонах конфлікту генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що він «вражений великою кількістю серйозних порушень щодо дітей в Україні», скоєних у 2022 році. Про це повідомляє France24.

«Я особливо шокований великою кількістю нападів на школи та лікарні та персонал, який підлягає захисту, а також великою кількістю вбитих і покалічених дітей, що приписують російським військам і афілійованим збройним групам», — сказав Гутерріш у звіті, який був розповсюджений серед членів Ради Безпеки в четвер.

Згідно з версією ООН, минулого року в Україні було вбито 477 дітей, у тому числі 136 смертей віднесені до російських військ та пов’язаних з ними груп та 80 ООН відносить до Збройних сил України. Ще 909 дітей були покалічені, 518 з них російськими військами та проксі-групами та 175 українськими силами, вважає ООН.

Human Rights Watch привітала рішення ООН додати Росію до списка.

«Додаючи російські сили до свого списку ганьби, Генеральний секретар притягує їх до відповідальності за жахливі порушення проти дітей, — сказала Джо Беккер, директорка групи з захисту прав дітей. — Сотні українських дітей були вбиті під час очевидно невибіркових нападів Росії на житлові будинки та інші цивільні споруди».