Засуджено замовників нападу на українську активістку Катерину Гандзюк

Засуджено замовників нападу на українську активістку Катерину Гандзюк

Суд засудив до 10 років позбавлення волі замовників нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк – екс-голову Херсонської облради Владислава Мангера та помічника депутата облради Олексія Левіна, пише Interfax.

«За публічного обвинувачення прокурорів Офісу Генерального прокурора колишніх голову та помічника депутата Херсонської обласної ради визнано винними у замовленні та організації вчинення за попередньою змовою групою осіб умисного тяжкого тілесного ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинив смерть потерпілої Катерини Гандзюк (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК України)», – повідомили в Генпрокуратурі в Telegram-каналі в понеділок.

У відомстві повідомляють, що прокуратура просила для обох максимально можливе покарання – 10 років позбавлення волі. Суд погодився. Також на користь родини Катерини з них стягнуть 15 млн грн за моральний збиток.

Прокурори в суді довели, що на початку липня 2018 року тодішній голова Херсонської обласної ради на ґрунті особистих неприязних стосунків вирішив організувати напад на громадську активістку Катерину Гандзюк. До безпосередньої організації злочину він залучив помічника депутата Херсонської обласної ради. Той зустрівся з майбутнім координатором нападу Сергієм Торбіним і запропонував за грошову винагороду залучити виконавців та пособників до вчинення злочину. 31 липня 2018 року близько 08:45 виконавець облив Гандзюк сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку.

Катерину з опіками доставили до місцевої лікарні, але незабаром перевезли до медичного закладу Києва. Гандзюк померла 4 листопада.

Фігуранти справи: голова Херсонської облради Мангер, помічник народного депутата Ігор Павловський, колишній воїн АТО Сергій Торбін та Олексій Левін (Москаленко) звинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 (види співучасті), п.4 п. , 6, 11, 12 ч. 2 ст.115 (умисне вбивство) КК України.

П’ятьох учасників нападу на Гандзюк суд визнав винними та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі. Мангеру інкримінували вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) ККУ.