Як українські хірурги рятують життя за допомогою судин, вирощених у США

Як українські хірурги рятують життя за допомогою судин, вирощених у США

Минулого року новий тип медичного виробу з’явився в Україні. Це невелика трубка, яка називається безклітинною судиною людини (HAV), призначена для лікування травматичних судинних ушкоджень, здебільшого спричинених вибухами та осколками, пише Business Insider.

Доктор Олександр Соколов, судинний хірург в Україні, розповів Insider, що HAV використовують для простої судинної реконструкції, а також для забруднених і складних ран. Наразі HAV допомогли 18 пораненим бійцям. Особливо ефективні вони під час масових втрат, коли кожна мить дуже дорога. Також вони можуть бути ефективними для лікування після автомобільних аварій та нещасних випадків на виробництві.

Травми судин є основною причиною смерті під час бойових дій, якій можна було б запобігти, і основною причиною ампутації. Коли кровоносна судина пошкоджена, це може призвести до втрати кінцівки, якщо припиняється кровопостачання, або смерті, якщо пошкоджені артерії спричиняють занадто велику втрату крові.

Незабаром після того, як Росія вторглася в Україну в 2022 році, хірурги в Україні звернулися до біотехнологічної компанії Humacyte з США, яка створила HAV. Компанія співпрацювала з Управлінням міжнародних програм FDA та Міністерством охорони здоров’я України, щоб відправити все ще експериментальні HAV у зону бойових дій.

Ці судини вирощують у лабораторії з людських судинних клітин приблизно за вісім тижнів, а потім дезінфікують для заміни кровоносні судини. А оскільки HAV складаються з людських судинних клітин, вони мають низький рівень інфікування. Стовбурові клітини пацієнта з часом проникають усередину і стають судинними клітинами, тож ця HAV стає новою артерією.

Соколов сказав, що люди в Україні, яким встановили HAV, не мають жодних ознак ускладнень, зважаючи на те, що вони вперше були використані приблизно рік тому.