Розвідка США знала, що Пригожин готує заколот проти російського керівництва: CNN

Розвідка США знала, що Пригожин готує заколот проти російського керівництва: CNN

Співробітники американської розвідки вважають, що Євгеній Пригожин, керівник приватної військової групи Вагнера, планував серйозний виклик російському військовому керівництву протягом досить тривалого часу. Але було незрозуміло, якою буде кінцева мета, повідомили CNN троє людей, знайомих із ситуацією.

Співробітники розвідки поінформували лідерів Конгресу на початку минулого тижня щодо пересування групи Вагнера та накопичення техніки поблизу Росії, повідомили двоє з джерел.

Розвідники помітили ознаки того, що Пригожин готувався до такого кроку, зокрема шляхом накопичення зброї та боєприпасів. Але «все сталося дуже швидко», і важко було зрозуміти, наскільки серйозно Пригожин налаштований погрожувати російським військовим і куди поведе війська.

Пригожин у п’ятницю пообіцяв вжити заходів у відповідь російському військовому керівництву за удар по військовому табору ПВК «Вагнер» і заявив про контроль над військовими об’єктами в двох російських містах. Проте в суботу вдень він опублікував аудіозапис, у якому стверджував, що повертає свої війська з маршу на Москву всього за кілька годин після початку повстання, яке становило найбільшу загрозу владі президента Росії Володимира Путіна за останні десятиліття.

Пізніше в суботу Кремль заявив, що Пригожин погодився виїхати з Росії в Білорусь в рамках угоди, за посередництва білоруського президента Олександра Лукашенка, ключового союзника Путіна.

Американські та західні офіційні особи були обережні, щоб не впливати на те, як Путін міг використовувати будь-яку передбачувану участь Заходу в ескалації кризи, повідомили CNN джерела, знайомі з думкою адміністрації. Президент України Володимир Зеленський заявив у суботу перед оголошенням Пригожина про припинення повстання, що цей конфлікт виявив слабкість Росії.

«Слабкість Росії очевидна. Повномасштабна слабкість, — написав Зеленський у Twitter. — І чим довше Росія буде тримати свої війська і найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю і проблем вона матиме для себе потім».