Президент США зустрівся з прем’єр-міністром Індії: говорили про війну в Україні

Президент США зустрівся з прем’єр-міністром Індії: говорили про війну в Україні

«Світ має об’єднатися, щоб покласти край російсько-українській війні», — закликав прем’єр-міністр Індії Моді після двосторонніх переговорів із президентом США Джо Байденом, пише India TV News.

Прем’єр-міністр Нарендра Моді, обмінюючись діалогом під час спільної прес-конференції з президентом Джо Байденом у четвер, підтвердив свою позицію щодо триваючої російсько-української війни та підкреслив важливість всебічного діалогу для припинення конфлікту, повідомляє видання.

Під час історичного звернення за підсумками двосторонньої зустрічі прем’єр наголосив на тому, як світ зіткнувся з викликами, які виникли через жорстоку війну між двома сусідніми державами. Він підкреслив, що «глобальний південний регіон жорстоко постраждав через конфлікт», і додав, що «конфлікт слід припинити якомога швидше».

«Через пандемію COVID-19 і російсько-українську війну глобальний південний регіон сильно постраждав. З моменту ескалації конфлікту минулого року Індія наголошувала на вирішенні проблеми шляхом діалогу та дипломатії. На мою думку, світ повинен об’єднайтеся, щоб покласти край війні», — сказав Моді під час спільного виступу.

«Індія будь-яким чином сприятиме відновленню миру», — додав він.

Примітно, що Індія не засудила російсько-українську війну і утрималася від голосування в ООН проти свого друга — Росії, і зберігала нейтральну позицію на багатьох глобальних форумах. Виступаючи минулого року на сцені з президентом Росії Володимиром Путіним, прем’єр-міністр Моді підкреслив, що «нинішня епоха не є епохою війни».

Згідно спільної заяви Байдена та Моді, «лідери наголосили на серйозному і дедалі більшому впливі війни на глобальну економічну систему, зокрема на продовольчу, паливно-енергетичну безпеку і критично важливі ланцюги поставок. Вони закликали активізувати зусилля для пом’якшення наслідків війни, особливо в країнах, що розвиваються», — йдеться в документі, який цитує DW.

Зазначається, що Вашингтон і Нью-Делі «зобов’язуються продовжувати гуманітарну допомогу народу України».