Росія скорочує свій персонал на Запорізькій АЕС: що це може означати

Росія скорочує свій персонал на Запорізькій АЕС: що це може означати

Чисельність російського персоналу на Запорізькій АЕС поступово скорочується, стверджують в українській військовій розвідці, пише Sky News.

Побоювання про можливу катастрофу на об’єкті в Україні тривають відтоді, як росіяни захопили його минулого року. Відхід росіян міг би певною мірою зменшити ці занепокоєння.

«За останніми даними, окупаційний контингент поступово залишає територію Запорізької АЕС», — повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Серед перших, як повідомляється, ЗАЕС покинули троє співробітників Російської державної атомної компанії «Росатом», які «відповідали за діяльність росіян». ГУР повідомило, що українським співробітникам, які підписали контракти з «Росатомом», також було сказано покинути територію і що військові патрулі навколо АЕС і міста Енергодар також скорочуються.

Стверджується, що решті персоналу було сказано «у разі будь-якої надзвичайної ситуації» звинуватити Україну, яка провела навчання з ліквідації наслідків стихійного лиха поблизу електростанції в четвер.

Військовий аналітик Sky News Шон Белл сказав, що це може бути «ознакою того, що росіяни готуються до бою та позбавляються будь-якого стороннього персоналу». Однак, за його словами, чим швидше ЗАЕС «повернеться під український контроль і більше не буде пішаком у цій небезпечній і непередбачуваній війні, тим краще».

Белл додав, що ключовим занепокоєнням буде стан, у якому залишиться ЗАЕС, оскільки Росія має «великий список того, де залишила за собою спустошення».

«[Вони] могли планувати знищити або пошкодити великі ділянки життєво важливої інфраструктури на атомній станції, щоб значно відволікти увагу українських сил, що наступають», — попередив він.