«Це не шоу, кожен метр дається кров’ю»: Залужний дав різке інтерв’ю щодо контрнаступу

«Це не шоу, кожен метр дається кров’ю»: Залужний дав різке інтерв’ю щодо контрнаступу

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний розкритикував зовнішні коментарі про те, що контрнаступ йде повільніше очікуваного, оскільки кожен метр звільненої території вартує нашим воїнам крові, пише Ukrinform.

Про це Залужний заявив в інтерв’ю The Washington Post. Він підкреслив: для того, щоб контрнаступ України був швидшим, Збройним силам України потрібно більше різної зброї. Головнокомандувач висловив розчарування тим, що, хоча найбільші західні союзники ніколи не почали б наступ без переваги в повітрі, Україна досі не отримала сучасних винищувачів. Обіцяні нещодавно F-16 американського виробництва навряд чи надійдуть у кращому випадку до осені, зазначає видання.

Залужний також повідомив, що у росіян значно більше артилерійських снарядів. Тому українським захисникам вони теж потрібні в переважній кількості.

«Так що мене це „бісить“, — сказав Залужний про те, коли він чує, що довгоочікуваний контрнаступ України на сході та півдні країни почався повільніше, ніж очікувалося. Він сказав, що його війська йдуть вперед — «навіть якщо це лише 500 метрів — щодня», йдеться у публікації.

«Це не шоу. Це не те шоу, яке весь світ дивиться і на яке робить ставки чи щось таке. Кожен день, кожен метр дається кров’ю», — сказав він.

«Без повного постачання ці плани взагалі неможливі. Але вони виконуються. Так, можливо, не так швидко, як хотілося б учасникам шоу, спостерігачам, але це їхня проблема», — додав Залужний.

«Скажімо так, кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, вдвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти і перенести сюди? Ніхто не каже, що завтра ми повинні переозброїтися і отримати 120 літаків. Чому? Мені не потрібно 120 літаків. Я не збираюся погрожувати всьому світу. Було б достатньо дуже обмеженої кількості. Але вони потрібні. Бо іншого шляху немає. Тому що ворог використовує авіацію іншого покоління. Це як би ми зараз пішли в наступ з луками та стрілами, і всі сказали б: «Ви що, з глузду з’їхали?», а з цим питанням «Ні-ні», — сказав Залужний.

Як нагадує видання, напередодні контрнаступу Україна вперше отримала західні бойові танки, зокрема німецькі Leopard і БМП. Українські військові почали використовувати їх на початку наступу. Однак, за словами Залужного, деякі з них були знищені.

«Ми отримали Леопардів не для того, щоб їздити на них на парадах або фотографувати з ними політиків чи знаменитостей. Вони приїхали сюди на війну. А Леопард на полі бою — не Леопард, а мішень», — сказав Залужний.

Тому Україні потрібна авіація і більше снарядів. За словами Залужного, про ці потреби він говорить, зокрема, з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі.

«У нас домовленість: 24/7 ми на зв’язку. Тому іноді я можу подзвонити і сказати: “Якщо я не отримаю 100 000 снарядів за тиждень, 1000 людей загине. Станьте на моє місце”», — сказав він.

«Але не Міллі вирішує, отримувати нам літаки чи ні. Просто поки це рішення приймається, в очевидній ситуації щодня гине багато людей — багато. Просто тому, що рішення ще не прийнято», — додав Залужний.