Байден відвідає три країни Європи, щоб підтримати НАТО та Україну

Байден відвідає три країни Європи, щоб підтримати НАТО та Україну

Наприкінці тижня президент США Джо Байден відправиться до Європи із візитом до трьох країн, що має на меті зміцнити міжнародну коаліцію проти російської агресії, оскільки війна в Україні триває вже другий рік. Про це пише AP.

Головною темою п’ятиденного візиту Байдена стане щорічний саміт НАТО, який цього року відбудеться у Вільнюсі, Литва. Також заплановані зупинки в Гельсінкі, Фінляндія, на честь вступу цієї скандинавської країни до військового альянсу з 31 країни у квітні, а також у Великій Британії, оголосив у неділю Білий дім.

Байден розпочне свою поїздку наступної неділі в Лондоні. Він зустрінеться з королем Чарльзом III у Віндзорському замку. Президент не був присутній на коронації Чарльза в травні, відправивши першу леді Джилл Байден представляти Сполучені Штати. У червні Байден приймав прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака в Білому домі, де обидва лідери пообіцяли продовжувати співпрацю у захисті України.

Зустріч НАТО відбувається в важливий момент війни. Президент України Володимир Зеленський заявляє, що ведуться контрнаступальні та оборонні дії проти російських військ, поки українські війська починають відвойовувати територію на південному сході країни.

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, відвідав Білий дім 13 червня, де він і Байден чітко дали зрозуміти, що Західний альянс єдиний у захисті України. Під час цієї зустрічі Байден заявив, що він та інші лідери НАТО працюватимуть над тим, щоб кожна країна-член витрачала необхідні 2% свого валового внутрішнього продукту на оборону.

«Союзники по НАТО ніколи не були такими згуртованими. Ми всі працювали як прокляті, щоб переконатися, що це сталося. І поки що все добре, — сказав Байден, сидячи поруч зі Столтенбергом, який, як очікується, продовжить свій термін ще на рік. — Ми бачимо нашу спільну силу в модернізації відносин в рамках НАТО, а також наданні допомоги Україні в обороноздатності».