У Гаазі запрацював Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти Україн

У Гаазі запрацював Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти Україн

Сьогодні в Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA), який приймає Агентство Європейського Союзу зі співробітництва у кримінальній юстиції (Євроюст). Про це також повідомляє Генеральна прокуратура України.

Новостворений Центр стане ключовим для розслідування злочину агресії Росії проти України та сприятиме створенню справ для майбутніх судових процесів. Він забезпечить структуру для підтримки та посилення поточних і майбутніх розслідувань злочину агресії та сприятиме обміну та аналізу доказів, зібраних з початку російської агресії.

Центр, створений за підтримки Комісії, складається з обраних національних прокурорів, які вже беруть участь у Спільній слідчій групі, з якою Центр пов’язаний у своїй діяльності. Експерти-учасники зможуть щодня працювати разом, швидко обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію. Євроюст надаватиме оперативну, юридичну, фінансову та матеріально-технічну підтримку, зокрема для збереження та аналізу доказів.

Ця робота має важливе значення для підготовки до майбутніх судових процесів, будь то в національних або міжнародних судах, включно з можливим трибуналом для злочинів агресії або Міжнародним кримінальним судом (МКС) для злочинів, які підпадають під його юрисдикцію.

Президентка Урсула фон дер Ляєн сказала: «Вторгнення Росії в Україну продовжує приносити невимовні жахи щодня. Глибоко тривожні новини про навмисні напади на мирних жителів, у тому числі дітей, стали жорстоким щоденним нагадуванням про кровопролиття, яке Путін повернув на наш континент. Докази незліченних міжнародних злочинів, скоєних Росією, накопичуються. Новий міжнародний центр обвинувачення відіграватиме ключову роль у забезпеченні притягнення винних до відповідальності, зокрема за злочин агресії. Ми не залишимо каменя на камені, щоб притягнути Путіна та його поплічників до відповідальності».