Зеленський вислав посла Грузії з України через стан здоров’я Саакашвілі

Зеленський вислав посла Грузії з України через стан здоров’я Саакашвілі

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не можна дозволити громадянину України Міхеілу Саакашвілі померти за ґратами — оскільки нові фотографії показують, як довготривале голодування екс-лідера Грузії завдає шкоди його здоров’ю. Про це пише Politico.

У заяві, опублікованій у вівторок увечері, Зеленський сказав, що Саакашвілі, який відбуває шестирічний термін ув’язнення в Грузії, тепер ризикує бути «вбитим Росією руками грузинської влади». Саакашвілі був президентом Грузії з 2004 по 2007 рік і з 2008 по 2013 рік. Його позбавили грузинського паспорта в 2015 році після того, як він став громадянином України — і губернатором Одеської області.

Київ викликав посла Грузії та запропонував йому залишити Україну протягом 48 годин для переговорів із власним урядом. Втручання Зеленського відбулося після того, як із судового засідання в Тбілісі з’явилися фотографії, на яких Саакашвілі виглядає виснаженим, вкрай схудлим і важкохворим.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що цей крок був «надзвичайно жорстким», але «грузинський уряд цього заслуговує», повідомляють місцеві ЗМІ. Він додав, що грузинська влада «дуже хоче його смерті».

У 2018 році грузинський суд заочно визнав Саакашвілі винним у зловживанні службовим становищем. Його затримали після таємного повернення до Грузії з України у 2021 році, коли він ще очолював Національну раду реформ Зеленського. З моменту арешту він відмовлявся їсти на знак протесту проти поводження з ним.

Саакашвілі був президентом Грузії під час війни з Росією 2008 року, коли промосковські сили, які підтримували місцевих сепаратистів, взяли під контроль регіон Південної Осетії його країни. Саакашвілі чинив опір присутності кремлівських військ у Грузії та шукав підтримки у західних держав. Близько 20 відсотків території Грузії зараз окуповані військами Кремля та їхніми місцевими союзниками.