Столтенберг залишиться генсеком НАТО ще на рік: як відреагували в США та Україні

Столтенберг залишиться генсеком НАТО ще на рік: як відреагували в США та Україні

Альянс НАТО вирішив продовжити контракт генерального секретаря Єнса Столтенберга ще на один рік, прагнучи залишитися з досвідченим лідером, який очолюватиме військовий альянс на тлі повномасштабної війни Росії проти України. Про це пише Al Jazeera.

Голова НАТО, колишній прем’єр-міністр Норвегії, очолює альянс з 2014 року. Нинішній термін його повноважень мав закінчитися 1 жовтня. Раніше йому вже тричі продовжували повноваження. Новина про його останнє продовження надійшла за тиждень до щорічного саміту альянсу, який цього року має відбутися у Вільнюсі, Литва.

Столтенберг привітав рішення членів НАТО у Твіттері, написавши: «Трансатлантичний зв’язок між Європою та Північною Америкою забезпечив нашу свободу та безпеку протягом майже 75 років, і в більш небезпечному світі наш Альянс важливіший, ніж будь-коли».

Його прихильники вважають 64-річного Столтенберга надійною фігурою, яка відіграла ключову роль у досягненні консенсусу в альянсі.

Президент США Джо Байден заявив, що «стійке лідерство, досвід і розумність» Столтенберга допомогли Альянсу пройти через деякі з «найзначніших викликів європейській безпеці з часів Другої світової війни».

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак привітав цю новину, сказавши, що «НАТО еволюціонувало, щоб протистояти новим загрозам, продовжувати захищати наш народ і непохитно підтримувати Україну».

Тим часом Україна, яка сподівається приєднатися до альянсу, вкотре заявила про важливість підтримки.

«Чудові новини… Важкі часи вимагають сильного лідерства. Єнс Столтенберг продемонстрував саме це. Сподіваюся на подальшу співпрацю», — написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter.

Столтенберг залишиться на своїй посаді до 1 жовтня наступного року.