Байден схвалив навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Байден схвалив навчання українських пілотів на винищувачах F-16

На пресбрифінгу 8 серпня 2023 року заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх підтвердила, що президент США Джо Байден схвалив навчання українських пілотів на винищувачах F-16 американського виробництва. Про це пише Aerotime.

За словами Сінгх, «Данія та Нідерланди беруть на себе лідерство у навчанні», тоді як США нададуть підтримку в подальшому.

«Зараз у мене немає жодної нової інформації щодо конкретних пілотів, які навчаються», — додала Сінгх.

У звіті Politico від 4 серпня 2023 року з посиланням на анонімні джерела в США стало відомо, що вже визначено першу партію українських пілотів для навчання F-16.

«Вісім українських пілотів, які вільно володіють англійською, готові розпочати тренування на винищувачах, щойно формальний план підготовки буде складений кількома європейськими союзниками та схвалений Сполученими Штатами», — пише Politico.

Крім того, президент України Володимир Зеленський підтвердив у Facebook 2 серпня 2023 року, що «цього місяця розпочнеться підготовка наших пілотів на F-16».

«Постачання і бойове застосування F-16 нашими пілотами мають відбутися якомога швидше», — додав він.

У липні 2023 року Білий дім пообіцяв, що європейським країнам буде дозволено розпочати навчання українського персоналу F-16, однак для передачі основних навчальних матеріалів, включаючи посібники та тренажери, потрібен був офіційний дозвіл.