Україна анонсувала новий зерновий коридор у Чорному морі

Україна анонсувала новий зерновий коридор у Чорному морі

Військово-морські сили України в четвер оголосили про створення нового торговельного коридору для суден, які виходять з українських портів. Про це пише UPI.

У ВМС повідомили, що нові тимчасові маршрути в першу чергу будуть використовуватися для виходу цивільних суден з портів Чорноморськ, Одеса та Південний. Водночас в ВМС ЗСУ попередили, що «військова загроза та смертельна небезпека з боку Російської Федерації» залишилися після того, як 17 липня Москва вийшла з Чорноморської зернової ініціативи.

Ініціатива пропускала українську та російську сільськогосподарську продукцію Чорним морем, гарантом виступали Туреччина та ООН.

«Нагадуємо, що останнє судно з українським продовольством покинуло Одеський порт 16 липня. Росія вийшла із зернової угоди, щоб припинити доступ українського продовольства на світові ринки. Світові лідери, зокрема африканські країни, закликали Росію припинити шантаж продовольством та не перешкоджати українському агроекспорту», — повідомили у ВМС.

Після відмови Росії від ініціативи була серія нападів на українські порти та зернові комплекси. У липні атака на порт Чорноморськ знищила 60 000 тонн зерна, за словами українських чиновників.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган планує зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним у серпні, повідомляє російське державне агентство ТАСС.

«Очевидно, що одним з головних питань потенційного візиту російського президента стане відновлення зернової угоди. Прогрес у цій сфері дозволить запобігти подальшому зростанню цін на зерно після призупинення виконання стамбульських угод», — повідомило агентство.