«Діти втрачають жагу до життя»: перша леді розповідає світу про те, що переживають юні українці

«Діти втрачають жагу до життя»: перша леді розповідає світу про те, що переживають юні українці

У ексклюзивному інтерв’ю відомому британському виданню Independent перша леді України Олена Зеленська сказала, що українська влада незабаром запустить нову ініціативу з міжнародними партнерами, щоб спробувати знайти та повернути з Росії щонайменше 19 500 дітей, які були викрадені з окупованих територій.

Ця оцінка є жахливо низькою, сказала перша леді, оскільки Київ отримував повідомлення про те, що Росія «зачищала цілі дитячі будинки». Наразі Україні вдалося повернути додому лише 380 зниклих дітей. Зеленська заявила, що це лише одна з безлічі проблем, з якими стикаються діти в Україні після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в лютому минулого року.

«У дітей вкрали дитинство. Великі проблеми є і в освіті. Лише третина українських шкіл працює, – сказала вона. – Діти втрачають жагу до життя. Найжахливіше спостерігати, коли дитина відмовляється, не може посміхнутися, не говорить, перестає їсти. Це жахливі речі, з якими нам зараз доводиться жити».

Зеленська сказала, що вплив на дітей є частиною ширшої кризи психічного здоров’я, яка охопила Україну після повномасштабного вторгнення Росії. Ця криза однаково впливає на дітей і дорослих.

Також вона говорила про те, що перемога Росії у війні була б загрозою для «всього людства», і закликала західних партнерів прискорити надання гуманітарної та військової допомоги Україні, оскільки воїни платять своїми життями за «підтримання всього демократичного світу».

У відповідь на її прохання міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес сказав The Independent, що країна підтримуватиме Україну «всіма можливими способами», поки війна не закінчиться.

«Ми з ними. І ми будемо з ними до кінця», – зазначив він.