Байден попросив у Конгресу мільярди додаткового фінансування для України

Байден попросив у Конгресу мільярди додаткового фінансування для України

Президент Байден оприлюднив запит до Конгресу на 24 мільярди доларів додаткового фінансування для України та інших міжнародних потреб, пише Axios.

Запит додає динаміку і без того слабким зусиллям на Капітолійському пагорбі профінансувати уряд і запобігти шатдауну до кінцевого терміну 30 вересня, пише видання.

«Ми не знаємо, скільки ще триватиме ця війна або скільки ще допомоги нам може знадобитися, щоб підтримати Україну», — сказав високопоставлений чиновник адміністрації журналістам.

Фінансування України включає 13 мільярдів доларів на оборону та 7,3 мільярда доларів на економічну та гуманітарну допомогу. Запит на екстрене додаткове фінансування також включає 12 мільярдів доларів на ліквідацію наслідків стихійних лих у США та приблизно 4 мільярди доларів на охорону кордонів та міграцію.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому минулого року США надали Україні понад 43 мільярди доларів на безпекову допомогу. Але законодавці-консерватори, особливо в Палаті представників, з того часу почали побоюватися надсилання додаткової допомоги в охоплену війною країну.

До того ж федеральне агентство з управління надзвичайними ситуаціями попереджає, що його фонд стихійних лих може вичерпатися вже цього літа через збільшення частоти та серйозності стихійних лих цього року.

Через перерву в роботі Конгресу до вересня законодавці матимуть лише кілька коротких тижнів, щоб ухвалити понад десяток законопроєктів про асигнування. Крім того, спікер Палати представників Кевін Маккарті стикається з тиском з боку свого правого флангу, щоб він не погоджувався на вимоги Сенату та Білого дому щодо підвищення рівня витрат.