Зеленський звільнив керівників усіх обласних військкоматів України

Зеленський звільнив керівників усіх обласних військкоматів України

Президент України Зеленський звільнив усіх керівників обласних військових комісаріатів (нині територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки) в Україні через розгорнуте розслідування корупції, пов’язаної з набором на службу в Збройні сили. Про це пише Newsweek.

Повідомлення про це сталося на тлі національного розслідування у військових комісаріатах, у результаті якого вже відкрито 112 кримінальних справ проти місцевих комісарів.

«Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна й чому цинізм та хабарництво в час війни — це державна зрада, — сказав Зеленський невдовзі після позачергового засідання РНБО. — Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність та не мають цинізму… Їм можна довірити цю систему комплектування».

Зеленський зазначив, що це рішення виконуватиме головнокомандувач генерал Валерій Залужний. Перш ніж призначити нових керівників регіональних пунктів комплектування, будуть перевірки від Служби безпеки України.

Скандал стосується поведінки військових комісарів, 135 з яких потрапили під нагляд Національного агентства з питань запобігання корупції. Всього в Україні 1795 військових комісарів, які контролюють призов на службу в Збройні сили.

Викриття протиправних дій місцевих військкомів обурили українців. Зокрема, один випадок — військового комісара Одеської області Євгена Борисова — набув розголосу. Борисов придбав нерухомість в Іспанії вартістю близько 5 мільйонів доларів, оплачену, за версією слідства, розкраденими коштами. Але це не єдиний, кого підозрюють.

«Перевірка виявляє багато зловживань, відверто огидних», — заявив Зеленський минулого тижня після зустрічі з міністром внутрішніх справ і головою СБУ.