Підтримка і надія: як українські капелани допомагають воїнам та цивільним

Підтримка і надія: як українські капелани допомагають воїнам та цивільним

Поки війна продовжує нести смерть і руйнування в Україні, військові капелани звертаються до воїнів і цивільних осіб, пише Vatican News.

Капелани втішають і заохочують людей не втрачати надії. Для цього вони також налагодили зв’язки з офіційними особами та медичним персоналом, який працює в зонах бойових дій. Вони намагаються вселити в душі військових спокій і затишок.

Отець Ростислав Височан, український католицький священник і старший лейтенант Збройних сил, знаходить глибоку мету у своїй ролі капелана. Перебуваючи на передовій з 2014 року, отець Ростислав з переконанням виконує свій обов’язок. Він намагається провести воїнів через моральну дилему щодо участі у бою, щоб захистити свою країну.

Отець Височан допомагає бійцям долати стрес від необхідності вбивати заради порятунку життя та звершує Таїнство Сповіді, завдяки якому бійці знаходять розраду та внутрішній спокій. До нього приєдналися диякони з його церкви, і тепер деякі з них виконують власні візити, щоб служити зростаючій кількості вдів та їхніх дітей.

Окрім духовних обов’язків, капелани розширюють свої можливості через практичні вчинки доброти. Зустрічаючи поранених військових на стабілізаційній точці, вони забезпечують їжу та встановлюють зручності, наприклад кавоварку.

Подорожі військових капеланів втілюють співчуття та непохитну відданість надавати фізичну, емоційну та духовну підтримку всім, хто постраждав від війни. Їхні дії є прикладом глибокої ролі, яку капелани відіграють у часи кризи, зміцнюючи стійкість, єдність і надію.