Тимчасовий коридор: з морського порту Одеси вийшло перше судно з 16 липня

Тимчасовий коридор: з морського порту Одеси вийшло перше судно з 16 липня

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив у середу, що контейнеровоз Joseph Schulte вийшов з Одеського порту і прямує вздовж тимчасового коридору для цивільних суден. Про це пише DW.

Вихід корабля суперечить попередженню Росії про те, що вона може потопити цивільні судна, які прямують до та з України, після того, як Москва вийшла з угоди, що дозволяла експорт зерна через Чорне море.

«Зараз з Одеського порту вийшов контейнеровоз», — повідомив Кубраков в месенджері Telegram, додавши, що судно перебувало в порту з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Це перший вихід цивільного судна з порту після 16 липня.

Судно Joseph Schulte під прапором Гонконгу використовує новий тимчасовий коридор для торговельних суден на власний ризик. За даними України, воно перевозить понад 2100 контейнерів із близько 30 000 метричними тоннами вантажу та спочатку прямує до Стамбулу.

Минулого тижня Україна оголосила про «гуманітарний коридор» у Чорному морі для звільнення вантажних суден, які були заблоковані в її портах після повномасштабного вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року.

Німецька судноплавна група Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) заявила, що судно, яким вона володіє спільно з китайським банком, йшло через територіальні води України, Румунії та Туреччини, «щоб забезпечити безпечний прохід суден, що прямують на південь».

На ознаку пов’язаних ризиків минулих вихідних російський військовий корабель зробив попереджувальний постріл у вантажне судно, яке прямувало до Ізмаїла, порту на Дунаї на півдні України, прямо навпроти Румунії, члена НАТО та Європейського Союзу.

Російська армія також продовжувала обстрілювати інфраструктуру порту на Дунаї, здійснивши ще одну атаку безпілотників у вівторок ввечері. Пошкоджено зернові склади.