Чиновник НАТО припустив, що Україна має поступитися територіями: довелося вибачатися

Чиновник НАТО припустив, що Україна має поступитися територіями: довелося вибачатися

Україна відповіла офіційному представнику НАТО за припущення, що вона може поступитися територією на користь Росії, щоб прокласти шлях до свого членства у військовому альянсі, пише Business Insider.

Стіан Єнссен, керівник апарату генерального секретаря НАТО, зробив таку пропозицію, виступаючи на дискусійній панелі, присвяченій обговоренню післявоєнних заходів безпеки України в Арендалі, Норвегія, у вівторок.

«Я думаю, що рішенням може бути відмова України від території та отримання членства в НАТО натомість», — сказав він, пише норвезька газета Verdens Gang.

Відповідаючи на запитання, чи це офіційна позиція НАТО, що Україна має відмовитися від землі, щоб вступити до альянсу, Єнссен сказав: «Я не кажу, що це має бути саме так. Але це може бути ймовірним рішенням».

Єнссен обережно наголошував на офіційній позиції НАТО: Україна вирішує, як і коли співпрацювати з Росією. Але, незважаючи на це, його коментарі були швидко відкинуті високопосадовцем України як «абсурд» та «жахливе потурання вбивцям».

«Розміняти територію на парасольку НАТО? Дивно, — заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. — Тобто свідомо піти на програш демократії, заохочення глобального злочинця, консервацію російського режиму, знищення міжнародного права й обов’язкове перенесення війни на інші покоління. Бо чому Росія, не програвши, має добровільно відмовитися від провокацій, гібридів, традиційної поведінки? Очевидно, що, якщо Путін не зазнає нищівної поразки, політичний режим у Росії не зміниться, а воєнні злочинці не понесуть покарання, війна обов’язково повернеться зі збільшеними апетитами Росії. Спроби зберегти світовий порядок і встановити „поганий мир“ через, скажімо прямо, тріумф Путіна не принесуть світу мир, але принесуть і ганьбу, і війну. Це стосується будь-яких форматів нового „розподілу Європи“, зокрема з парасолькою НАТО. То навіщо тоді пропонувати бажаний для Росії сценарій заморожування замість пришвидшення постачання зброї? Не треба заохочувати вбивць жахливими індульгенціями…».

Україна неодноразово виключала віддання будь-яких частин своєї землі Росії в обмін на мир.

Після розголосу заяви у пресслужбі НАТО повідомили, що слова Єнссена були «помилкою». Сам Єнссен заявив, що «не повинен був так говорити. Це була помилка».